Hydrostar – Pitajte eksperta

hydrostarDr Milica Vukašinović-Vesić je nakon medicinskog fakulteta u Beogradu, završila specijalizaciju medicine sporta.  Trenutno na doktorskim studijama na katedri za Eksperimentalnu i primenjenu fiziologiju sa sportskom medicinom.

Radi na projektu hidratacije košarkaša u okviru projekta Udruženja za medicinu sporta Srbije i FIBA Europe.

Dr Milica Vukašinović-Vesić, kao ekspert za hidriranje sportista, u okviru saradnje sa web sajtom trcanje.rs piše tekstove na temu hidracije i dehidracije trkača i odgovara na pitanja posetilaca tog sajta.

Sva pitanja koja se tiču hidracije, i kako je najefikasnije odraditi možete postaviti na ovoj strani.

 

Hydrostar – Vaša pitanja

118 comments on “Hydrostar – Pitajte eksperta
 1. Natasa kaže:

  Draga DR. Milice citala sam komentare iskreno i neke preskocila. Radim kao trener u jednom fudbalskom klubu za devojcice od 10-15 god. Cesto mi se jave da su im teske noge i cesto mi traze vodu da piju. Naravno dopustam im da piju vodu ali ne mnogo jer im posle bucka u stomaku, ali za tezinu u nogama jedino im preporucujem da pojedu bananu posle treninga, magnezijum, saku kostunjavog voca ali nista od sportsih napitaka. Ne znam koja kolicina i koliko, posto su mi to deca? Trening traje 90-100 min sa pauzama za istezanje. Posto je pripremni deo ima puno trcanja, istrce preko 20 km sa i bez lopte.Mi smo mali klub postojimo 3 god. nemamo finansiranja od strane opstine i ne naplacujemo clanirane za decu pa zato nemamo za neke velike specijalisticke preglede za decu. Vas savet bi nam pomogao da makar preventivno olaksamo deci.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   koliko mogu da vidim treninzi koje imaju vaša deca su prilično naporni.
   Veoma je važno da budu pre, tokom i nakon završenog treninga dobro hidrirani. U situaciji kada njihov trening kao što kažete traje od 90-100 minuta neophodno je da se hidriraju sportskim pićem koje u sebi sadrći ugljene hidrate i elektrolite. Verujem da će im noge biti manje teške ukoliko budu adekvatno hidrirane.
   Američka akademija za pedijatriju kaže da deca treba da budu dobro hidrirana pre početka fizičke aktivnosti. Takođe kaže da tokom fizičke aktivnosti fizički aktivna deca težine 40 kilograma mogu da piju sportsko piće i to 150 ml na svaki 20 minuta fizičke aktivnosti. Za decu/adolescente koja imaju 60 kilograma preporuka je 250 ml na svakih 20 minuta fizičke aktivnosti.

 2. Milorad Medakovic kaže:

  Postovana, ne mogu da kazem da sam aktivan trkac, bolje receno u pokusaju. Problem koji primecujem kod sebe je hiperhidroza gde i pri najmanjem fizickom naprezanju i/ili promeni temperature dolazi do obilnog znojenja celog tela, posebno dela glave. Pijem samo i iskljucivo vodu, nikakva alkoholna ili bezalkoholna pica. Posto sam primetio da pri vecim naprezanjima zaista izgubim mnogo tecnosti, molim da mi preporucite cime bih mogao nadoknaditi energiju. Hvala.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   za rehidraciju tokom fizičke aktivnosti ja bih Vam svakako preporučila da pijete sportsko piće.
   Bitno je da pratite svoj organizam i da se, recimo, izmerite pre i nakon fizičke aktivnosti i vidite koliko ste izgubili u telesnoj masi. Toliko bi trebali da pijete tokom fizičke aktivnosti.
   Samo da napomenem potrebno je uzimati tečnost pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti.
   Ukoliko želite ovde možete pročitati preporuke za unos tečnosti: http://www.hydrostar.rs/hidracija/fizicka-aktivnost-i-pravilna-hidracija/.

 3. Jelena Mandic kaže:

  Da li postoji neko ogranicenje kada je u pitanju dnevni unos tecnosti (preciznije vode)?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   Prema preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane, preporučeni dnevni unos vode za odrasle muškarce (preko 19 godina) je 2,5 litra a za žene 2,0 litra. Pri tome 20-30% te količine je obično voda koju unesemo putem hrane, odnosno voća i povrća, a 70-80% je ona količina koju unesemo putem različitih vrsta tečnosti koje nužno ne moraju biti samo i isključivo čista voda. Prema istim preporukama dnevni unos vode za adolescente se kreće u opsegu od 2,1 litra za dečake i 1,9 litra za devojčice. Ovo je, praktično količina tečnosti koju je potrebno uneti za normalno dnevno funkcionisanje gde je voda kao takva dovoljna.

 4. tamara djuric kaže:

  Postovanje doktorka Milica,zanima me dali je za amatere tj.rekreativce koji trce oko 7 kilometara 6x nedeljno dovoljna rehidracija obicna i mineralna voda ili je potrebno ubaciti i neke elektrolite.unapred hvala !!!

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   adekvatna hidracija je potrebna kako za profesionalne sportiste tako i za rekreativce. U zavisnosti od dužine trajanja vašeg treninga što se tiče hidriranja možete koristiti vodu u situacijama kada Vam trening traje kraće od 40 minuta.
   Ja bih Vam preporučila da tokom fizičke aktivnosti koristite sportsko piće koje u sebi sadrži adekvatnu količinu ugljenih hidrata i elektrolita. Preporuke možete pročitati ovde: http://www.hydrostar.rs/hidracija/fizicka-aktivnost-i-pravilna-hidracija/.

 5. Andona Milovanovic kaže:

  Da li bi bilo dobro ako bi uzimala tokom trening malo destroze koja je razmucena u vodi,kako bi imala vise energije ?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   u zavisnosti od dužine trajanja vašeg treninga što se tiče hidriranja možete koristiti vodu u situacijama kada Vam trening traje kraće od 40 minuta.
   Ja bih Vam preporučila da tokom fizičke aktivnosti koristite sportsko piće koje u sebi sadrži adekvatnu količinu ugljenih hidrata i elektrolita.

   • Marija kaže:

    Postovana, moja cerka trenira atletiku (disciplina 800 i 1500m), treninzi joj obicno traju oko dva sata. Cesto se desava da nakon jakog treninga ili trke povraca. Kako to da sprecimo? Kako najpravilnije da uzima hidrostar napitak? Hvala.

    • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

     Postovana,
     na osnovu ovo malo informacija koje ste napisali mogla bih Vam reći da je potencijalno trening prejak za vašu ćerku i da je neprilagođen njenoj trenutnoj kondiciji. U ovom trenutku mogu da Vam preporučim da u toku treninga Vaša ćerka napravi malo duže pauze između serija trčanja a ukoliko to ne pomogne onda da se uradi test opterećanja kako bi tačno videli u kakvoj je kondiciji i na osnovu toga prilagodili trening njenoj trenutnoj fizičkoj spremnosti. Ukoliko problem ni posle toga ne bude rešen onda bi trebalo uraditi i gastrointestinalni pregled da se vidi da li slučajno postoji neki problem sa gastrointenstinalnim traktom. Što se tiče uzimanja hydrostara tokom treninga ja bih Vam preporučila da Vaša ćerka uzima 150 do 250 ml hydrostara na svakih 15 do 20 minuta fizičke aktivnosti.

     • Marija kaže:

      postovana, u medjuvremenu cerka je uradila test opterecenja, koji je kako su rekli bio vise nego dobar. Ja ne razumem gradaciju, ali nam je Dr.koja ju je testirala rekla da je to jedan od boljih rezultata koje je izmerila, a bicikl je vozila oko 14 min. (Vi sigurno bolje znate sta to znaci). Pored toga utanovljen je nesto sporiji rad srca (oko 50 otkucaja u minuti), bez naznaka bilo kakvih anomalija. ALI i dalje nakon jake trke gotovo uvek povrati hranu koju je pojela i po 4 sata ranije. Na treninzima se to vise ne desava, kao ni na trkama na 600m, ali na 800m uvek. Pored mucnine nema drugih problema ni sa disanjem, niti nesvestice, niti bilo sta drugo. Sta bise mi preporucili? hvala.

 6. Dragana Kurtović kaže:

  Da li je sportsko piće koje sadrži elektrolite potrebno i početnicima u trčanju, koji za sada trče oko pet kilometara na treningu ili je dovoljna samo voda? Takođe, zanima me da li je sportsko piće u potpunosti zdrav proizvod?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   ukoliko vaša fizička aktivnost traje kraće od 40 minuta možete se hidrirati samo vodom nakon toga preporuka je da se pije sportsko piće.
   Sportsko piće je proizvod koji nije štetan po zdravlje ako se pije u preporučenim dozama.
   Testiran je u laboratoriji i u sebi ne sadrži anabolike i stimulanse.

 7. vlada kaže:

  interesuje me koliko dugo mogu piti hidro star , samo tokom leta ?,Da li ce se moje telo navici na njega ako ga pijem duzi period, hocu li imati efekta ? Izostar napitak ili nas hidrostar , prednosti mane? atleticar srednje distance :))

 8. Miloš Stojanović kaže:

  Da li je piće „RECHARGE“, koje proizvodi „KNJAZ MILOŠ“, po svom sastavu identično „HIDROSTARU“ i ako nije u čemu je razlika?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   sadržaj ugljenih hidrata i natrijuma u ova dva pića je isti, razlika je u magnezijumu i kalijumu.

 9. Lazar Jankovic kaže:

  Imam neko malo glupo pitanje,i glupo mi je da pitam zapravo..Kako da naviknem besiku da ne idem non stop u wc kad pijem vodu? I kako bih mogao da je pijem litar na 4 5 sati nekoliko gutljaja na 15 minuta ili kako? Pozdrav.

 10. Miroslav Simic kaže:

  Imam 50 godina 177\90. Trcim rekreativno dva puta nedeljno do 7 km zadnjih 4 godine. Dosta se znojim. Sta mi preporucujete za oporavak posle trcanja.

  Unapred zahvaljujem.

  Pozdrav

 11. Bojan Aleksic kaže:

  Postovani,
  kako bi me posavetovali o uzimanju neophodne kolicine elektrolita za vreme maratona 42km i treninga duzih od 10km? GREJP sa Beogradskog maratona od prosle godina je bio super!

 12. Borka Drljača kaže:

  Sportisti i oni koji treniraju znoje se i razumljivo je da dehidriraju i da treba da unose što više tečnosti. Za svakoga postoji različitost količine potrebne tečnosti.
  Da li Hydrostar kao sportsko piće može da se koristi često i mogu li ga mladi sportisti (10 godišnjaci) koristiti bez nekih opasnosti i zavisnosti?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   naucni radovi kazu da deca i mladi mogu da koriste sportsko piće.
   Američka akademija za pedijatriju kaže da deca treba da budu dobro hidrirana pre početka fizičke aktivnosti. Takođe kaže da tokom fizičke aktivnosti fizički aktivna deca težine 40 kilograma mogu da piju sportsko piće i to 150 ml na svaki 20 minuta fizičke aktivnosti. Za decu/adolescente koja imaju 60 kilograma preporuka je 250 ml na svakih 20 minuta fizičke aktivnosti.

 13. Vladimir Jovanović kaže:

  Koliko vremena i u kojoj kolicini je potrebno uneti hydrostar-a pre koliko za vreme, a koliko posle treninga

 14. Dusan Veselinovic kaže:

  Koliko litara vode bi bilo neophodno popiti u toku dana, za rekreativnog sportistu a koliko za aktivnog sportistu? Da li postoji razlika u tome ili se treba voditi onom cinjenicom da bi bilo koji covek u toku dana trebao unositi do 2,5l vode.

  Hvala unapred

  Dusan Veselinovic, Nis (student of International Sport Science Association)

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   ukoliko niste fizički aktivni količina od 2,5 litra tečnosti je dovoljna. Ukoliko ste fizički aktivni treba da pijete pre svega sportsko piće. Da biste bili dobro hidrirani i da biste izbegli simptome dehidracije potrebno je da pijete sportsko piće: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i konačno, nakon treninga ili trke, kako biste se adekvatno rehidrirali potrebno je da popijete 1,5 l tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase.

 15. Stefan Knežević kaže:

  Kolika količina vode je idealna za unos tokom treninga?

  Dobijao sam razne informacije, i nijedna se nije poklapala međusobno pa kad već imam prilike, zašto da ne…

  Pored količine, zanima me da li postoje neki određeni intervali koji su pogodni jer, naravno, ne može biti zdravo niti prijatno popiti svu vodu odjednom.

  Čuo sam i da zavisi od čoveka do čoveka, po pitanju težine i visine. Ja sam visok 195 cm, i imam 90 kilograma. (ako vam koristi nešto)

  Pored trčanja, igram košarku, možda čak i više nego što trčim, ali konzumacija vode je valjda univerzalna za sve aktivnosti.

  Hvala unapred.

 16. Milan Marjanović kaže:

  Šta preporučujete za konzumiranje u satima pred polumaratonsku trku pri temperaturi od 17 i 26 stepeni? Hvala na odgovoru.

 17. Predrag Bresjanac kaže:

  Treniram sport slican hokeju na ledu, tri treninga nedeljno, plus utakmica svake nedelje, zanima me kako, cime i koliko da se hidriram pre, za vreme i posle utakmice, utakimca traje 3×20 sa pauzama od 2 minuta izmedju trecina. I jos jedno pitanje ako moze 🙂 da li je bolje(zdravije) napraviti sam izotocni napitak ili koristiti vec gotove ?

  Hvala unapred, veliki pozdrav

 18. snezana jovicki kaže:

  Da li hidratacija u toku maratona moze da se pravilno sprovede. Nospprovede samo cistom vodom i koliko se razlikuje. Hidratacija trkaca i trkacic

 19. Vladimir Nedeljkovic kaže:

  Pozdrav,

  mene zanima koliko je bitna za rehidrataciju obicna kuhinjska so?
  Ako ja gubim oko kilogram tezine na svaki sat trcanja, koliko soli treba da unesem da nadoknadim izgubljeno?
  Iz onoga sto sam nasao na internetu, vecina izotonicnih napitaka koji se prodaju imaju u sebi manje soli nego sto je neophodno.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   najvažnije je da tokom fizičke aktivnosti uzimate sportsko piće koje u sebi sadrži optimalne količine natrijuma.
   Preporuke kažu da sportska pića treba da imaju optimalni nivo natrijuma od 50 do 80 mmol/l, međutim zbog pitkosti najveći broj pića preporučenih sportistima ima u sebi od 10 do 25 mmol/l, takođe je potrebno da sadrže i 30-60 gr ugljenih hidrata. Smatra se da je ova količina natrijuma dovoljna za dobru rehidraciju. Princip je da pijete onu količinu tečnosti koju gubite. Ukoliko na kraju treninga imate recimo dva kilograma manje potrebno je da na svaki izgubljeni kilogram popijete 1,5 litar vode ili sportskog pića.

 20. Dimitrije Bojkovski kaže:

  Kako i čime je najbolje hidrirati se u toku treninga/trke i da li toplina napitka ima nekog uticaja(da li je bolje piti hladno ili toplo) na performanse trkača? Hvala 🙂

  Pozdrav,
  Dimitrije

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   tokom treninga ili trke najbolje je hidrirati se sportskim piće i svakako je bolje da to piće bude hladno.Prema preporukama ACSM iz 2007. godine da biste bili dobro hidrirani i da biste izbegli simptome dehidracije potrebno je da pijete sportsko piće: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i konačno, nakon treninga ili trke, kako biste se adekvatno rehidrirali potrebno je da popijete 1,5 l tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase.

 21. Tanja Milčić kaže:

  Pozdrav!
  Voljela bih kada biste mogli nabrojati najčešće uzroke dehidracije i najefektivnije ili najjednostavnije načine rehidracije.
  Hvala:)

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   najčešći uzrok dehidracije je prekomerni gubitak tečnosti pre svega putem gastrointenstinalnog trakta (povraćanje, dijareja) i pute znoja. U slučaju fizičke aktivnosti dehidracija nastaje kada se izgubljena količina tečnosti putem znoja ne nadoknadi unosom tečnosti adekvatnog sastava. Najefikasniji način za rehidraciju kada je u pitanju gubitak tečnosti tokom fizičke aktivnosti jeste unos sportskog pića.

 22. vlada kaže:

  Nisam pio hidro star jer sam skeptican prema sportskim napicima, uvek sam pre za rucno napravljen sok posle trcanja npr, voda, pola grejpa, kasica dekstroze ili meda, i malo soli. Sta je bolje, kupiti hidro star ili praviti svoje osvezavajuce pice?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Hydrostar je sportsko piće koje u sebi ne sadrži ništa drugo osim elektrolita i ugljenih hidrata u optimalnim količinama potrebnim za optimalnu hidraciju tokom fizičke aktivnosti. Bitno je da znate da treba da se hidrirate pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti. Vodu ili neko drugo osvežavajuće piće možete da koristite ukoliko vaša fizička aktivnost traje kraće od 40 minuta za sve drugo potrebno Vam je sportsko piće. Možete svakako da pravite svoje piće samo vodite računa o količini soli i šećera koju kombinujete.

 23. Strahinja Jovančević kaže:

  Da li su svi ovi proizvodi negativni na antidoping testu?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Hydrostar je proizvod koji je testiran u laboratoriji i u sebi ne sadrži anabolike i stimulanse.

 24. Miodrag Milicevic kaže:

  Zeleo bih da znam, koliko je neophodno tecnosti dnevno da unesem da bih imao optimalnu hidrataciju. Ja sam visok 195cm i imam 99kg. Aktivno se bavim sportom? i da li mogu imati neke metabolicke probleme ako ne unesem svaki dan potrebnu kolicinu tecnosti?

  Hvala
  Puno pozdrava
  Miodrag

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Prema preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane, preporučeni dnevni unos vode za odrasle muškarce (preko 19 godina) je 2,5 litra a za žene 2,0 litra. Pri tome 20-30% te količine je obično voda koju unesemo putem hrane, odnosno voća i povrća, a 70-80% je ona količina koju unesemo putem različitih vrsta tečnosti koje nužno ne moraju biti samo i isključivo čista voda. Prema istim preporukama dnevni unos vode za adolescente se kreće u opsegu od 2,1 litra za dečake i 1,9 litra za devojčice. Ovo je, praktično količina tečnosti koju je potrebno uneti za normalno dnevno funkcionisanje gde je voda kao takva dovoljna.
   Ukoliko ste fizički aktivni, prema preporukama ACSM iz 2007. godine da bi bili dobro hidrirani i da bi izbegli simptome dehidracije potrebno je piti sportsko piće: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i konačno, nakon treninga ili trke, kako biste se adekvatno rehidrirali potrebno je da popijete 1,5 l tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase.

 25. Vuk Vukmirovic kaže:

  Kako da odredim optimalnu hidraciju i da li ima uticaja masa-težina tela na određivanje količine tečnosti koju bi trebalo popiti ?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   prilikom određivanja optimalne hidracije neophodno je da pratite promene u telesnoj masi pre i nakon završenog treninga. Jednostavno se izmerite pre i posle i vidite koliko ste izgubili u telesnoj masi i toliko treba da popijete tokom fizičke aktivnosti. Drugi način je da pratite boju svog urina, ukoliko je urin svetao znači da ste se dobro hidrirali, ukoliko je taman znači da ste dehidrirani i da treba da pojačate unos tečnosti.

 26. Aleksandar Maticad kaže:

  Pozdrav Milice!

  Ove godine drugi put trcim na Beogradskom maratonu i problem kojim su me mnogi plasili prosle godine je preterana hidracija, tj. opasnost od hiponatermije. Kolika je realna opasnost od preterane hidracije? Veliki pozdrav i hvala unapred na odgovoru! 🙂

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   nadam se da ste već imali priliku da pročitate moj tekst na trcanje.rs na temu hidriranja na maratonu. U svakom slučaju sad odgovaram na vaše pitanje. Što se tiče hiponatremije veoma je važno da tokom trke ne unosite prevelike količine vode, odnosno količine koje su veće od onoga što ste izgubili, jer dobijanje na težini tokom trke znači da ste se preterano hidrirali i doveli sebe u opasnost. Prekomeran unos tečnosti koja u sebi ne sadrži ili ima nizak nivo natrijuma može dovesti do hiponatremije, stanja u kojem se praktično razređuje krv jer se ne zamenjuje natrijum koji se izgubi tokom trke. Zbog svega ovoga preporuka je da treba piti sportsko piće koje u sebi sadrži optimalne količine eletrolita. Simptomi hiponatremije su u početku isti kao kod dehidriranosti a onda se javlja glavobolja koja progresivno postaje sve jača, otok stopala i dlanova a temperatura tela je normalna. Vodite računa jer i jedno i drugo stanje može biti inkopatibilno sa životom.

 27. Aleksandar Stankovic kaže:

  Pripremam se za Sky race trku na Suvoj planini,koja je 10.maja. (22km,oko 2000m uspona). Nisam do sad znao za Hidrostar,pa bih hteo da znam kako da ih koristim tokom i posle treninga. Da li da ih koristim i tokom ove trke? Hvala na odgovoru

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Preporučila bih Vam da tokom trke pijete Hydrostar sportsko piće.
   Tokom trke bi trebalo da pijete 400-800 ml sportskog pića na sat vremena trčanja. U zavisnosti od toga da li je vaš ritam trčanja brži i temperatura spoljašnje sredine veća, vaš unos bi trebalo da bude bliži količini od 800 ml odnosno ako trčite sporije i ako je temperatura spoljašnje sredine niža, tada bi vaš unos trebalo da bude manji, odnosno bliži unosu od 400 ml na sat vremena. U svakom slučaju molim Vas da pratite svoj organizam i da ako osetite da ste žedni unesete i veće količine tečnosti i obratno ukoliko vidite da lakše prelazite određene deonice i da niste žedni smanjite količinu preporučene tečnosti.
   Ovo su generalne preporuke za hidriranje tokom trke a ja se nadam da ste do sada već pratili svoj organizam da ste se merili pre i posle treninga i spoznali koliko znoja gubite tokom trke jer toliko treba da popijete tečnosti.
   Tokom 4 sata nakon završetka trke neophodno je da popijete 1.5 litar tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne težine.
   Veoma je važno da tokom trke ne unosite prevelike količine vode, odnosno količine koje su veće od onoga što ste izgubili, jer dobijanje na težini tokom trke znači da ste se preterano hidrirali i doveli sebe u opasnost. Prekomeran unos tečnosti koja u sebi ne sadrži ili ima nizak nivo natrijuma može dovesti do hiponatremije, stanja u kojem se praktično razređuje krv jer se ne zamenjuje natrijum koji se izgubi tokom trke.

 28. Petar Milovanovic kaže:

  Koliko je najmanje vode potrebno dnevno da bi telo normalno funkcionisalo uz 5 treninga sedmicno?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   nemam informaciju o dužini trajanja vašeg treninga ali bih Vam preporučila da ako Vaš trening traje duže od 30-40 minuta počnete da pijete sportsko piće. Voda kao piće je dovoljna onda kada vaša fizička aktivnost ne traje duže od 30-40 min, za sve ostale situacije treba koristiti sportsko piće. Sportsko piće sadrži optimalnu količinu ugljenih hidrata i elektrolita. Ugljeni hidrati Vam daju snagu tokom fizičke aktivnosti i lakše podnosite napor dok eletrolitima nadokanđujete ono što ste putem znoja izgubili.Prema preporukama Američkog koledža sportske medicine (ACSM)iz 2007. godine da biste bili dobro hidrirani i da biste izbegli simptome dehidracije potrebno je da pijete sportsko piće: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i konačno, nakon treninga ili trke, kako biste se adekvatno rehidrirali potrebno je da popijete 1,5 l tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase.
   Inače, prema preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane, preporučeni dnevni unos vode (za normalno funkcionisanje organizma u situacijama kada niste fizićki aktivni) za odrasle muškarce (preko 19 godina) je 2,5 litra a za žene 2,0 litra. Pri tome 20-30% te količine je obično voda koju unesemo putem hrane, odnosno voća i povrća, a 70-80% je ona količina koju unesemo putem različitih vrsta tečnosti koje nužno ne moraju biti samo i isključivo čista voda.

 29. Nenad Ilic kaže:

  Sta se podrazumeva pod pojmom „pravilna hidratacija“ tokom fizicke aktivnosti?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   da bi bili pravilno i dobro hidrirani potrebno unositi adekvatne količine tečnosti pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti.Prema preporukama Američkog koledža sportske medicine (ACSM)iz 2007. godine da biste bili dobro hidrirani i da biste izbegli simptome dehidracije potrebno je da pijete sportsko piće: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i konačno, nakon treninga ili trke, kako biste se adekvatno rehidrirali potrebno je da popijete 1,5 l tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase. Potrebno je razviti svoj plan za unos tečnosti tokom treninga i takmičenja. Sportisti vrlo lako mogu da provere kakvo je stanje njihove hidriranosti i da li treba da preduzmu korake kako bi obezbedili normalnu hidraciju svom organizmu.
   Jednostavnom inspekcijom urina može se utvrditi da je sportista dobro hidriran ako mu je urin svetao ili da nije dobro hidriran ako mu je urin taman.Takođe ukoliko sportista izmeri svoju telesnu težinu pre i posle fizičke akrtivnosti može utvrditi koliko je tečnosti izgubio i koliko treba da nadoknadi da bi se vratio u stanje euhidracije.Vrlo retko je potrebno piti tokom fizičke aktivnosti koja traje manje od 30- 40 min pod uslovom da je intenzitet vežbanja na niskom nivou i da je osoba obezbedila dobru hidriranost pre početka fizičke aktivnosti. U ovim situacijama može se piti voda ili neko bezalkoholno piće.

 30. Branko Tegeltija kaže:

  1-Voda iz cesme ili flasirana voda,sta koristiti i zasto?
  2-Da li je dobro mesati dekstrozu sa vodom pre duze trke i da li postoji neka bolja solucija?
  3-Sta je najbolje piti da bi se sprecila hiponatremija?
  i jos jedno pitanjce van teme, zasto je potrebno napraviti pauzu od mesec dana posle koriscenja vaseg L-Carnitine-a?
  Srdacan pozdrav

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Voda koja se koristi iz vodovoda bi trebalo da bude ispravna jer njenu ispravnost kontroliše nadležni Zavod za javno zdravlje i u tom smislu je njeno korišćenje bezbedno. S druge strane koncentracija eletrolita u vodi sa česme kao i flaširane vode, bez obzira na razlike u njihovom sastavu, nije dovoljna da bi se nadoknadila količina elektrolita koju gubite tokom fizičke aktivnosti.
   Tokom duže trke treba piti sportsko piće koje u svom sastavu sadrži elektrolite i ugljene hidrate. Ugljeni hidrati vam da ju dodatnu energiju a eletrolitima nadokandite ono što ste putem znoja izgubili. Možete vi da pijete dekstrozu sa vodom u slučaju da tokom trke eletrolite unesete na drugi način, na primer ukoliko uzmete neku slanu hranu. U svakom slučaju bolji izbor je sportsko piće.
   Da bi sprečili hiponatremiju treba da pijete piće koje sadrži veće količine natrijuma od one koju imate u običnoj vodi i to nas ponovo vraća na sportsko piće.

 31. Tamara Jevtovic kaže:

  Pijem oko 4l vode dnevno, jednostavno mi se trazi. Da li je to mnogo? Pri tom mi je normalan pritisak 90/60. Hvala, pozdrav!

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Prema preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane, preporučeni dnevni unos vode za odrasle muškarce (preko 19 godina) je 2,5 litra a za žene 2,0 litra.
   Postoje različita stanja u medicini u kojima možete imati pojačan osećaj žeđi ili su jednostavno fiziološki zahtevi vašeg organizma takvi.

 32. Sonja Stojanović kaže:

  Da li je (ne)dovoljna hidriranost organizma povezana sa niskim krvnim pritiskom? Kakva je relacija između ta dva 🙂

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   gubitak tečnosti odnosno dehidriranost organizma dovodi do smanjenja cirkulišućeg volumena krvi,arterijskog pritiska i minutnog volumena.

 33. Marko Nedeljkov kaže:

  Mišljenja su podeljena… Da li i koliko tečnosti treba uneti nakon treninga? Tj ako ne treba uneti odmah koliko treba sačekati?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   preporuke Američkog koledža sportske medicine (ACSM) su da tokom 4 sata nakon završene fizičke aktivnosti treba uneti 1,5 litar tečnosti na svaki izgubljeni kilogram telesne težine.

 34. Miroljub Kočović kaže:

  Da li je hidro star štetan za bubrege i jetru?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Hydrostar se ne koristi ukoliko niste izloženi fizičkom naporu koji podrazumeva gubitak elektrolita putem znoja i njegova uloga je nadoknada elektrolita što se ne postiže unošenjem obične vode. Unošenje Hydrostara u propisanim količinama tokom fizičke aktivnosti kod zdravih osoba nema štetnih efekata.

 35. Saša Veljović kaže:

  GDE SE MOŽE KUPITI HYDROSTAR? Tokom dugog trčanja (60 minuta, 90 minuta, ili duže) u kojim se količinama koristi? U kojim vremenskim intervalima?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   u prilogu je link za prodajna mesta gde možete pronaći Hydrostar http://www.hydrostar.rs/kontakt/prodajna-mreza/.
   Hydrostar se koristi na sledeći način: preporuka za dugoprugaše da 2 sata pre trke treba popiti 500ml tečnosti, tokom trke bi trebalo da pijete 400-800 ml sportskog pića na sat vremena trčanja. U zavisnosti od toga da li je vaš ritam trčanja brži i temperatura spoljašnje sredine veća, vaš unos bi trebalo da bude bliži količini od 800 ml odnosno ako trčite sporije i ako je temperatura spoljašnje sredine niža, tada bi vaš unos trebalo da bude manji, odnosno bliži unosu od 400 ml na sat vremena.

 36. Aleksa Glisovic kaže:

  Bliži se Beogradski maraton, spremam se intenzivno, šta je najbolje uzeti od Hydrostar proizvoda pre, a šta posle treninga? Pozdrav i hvala unapred!

 37. Nevena Antić kaže:

  Poštovanje Milice,
  Ja sam Nevena i od skoro sam počela rekreaivno da trčim,jer mi problem sa Ahilovom tetivom ne dozvoljava da to ,,rekreativno“ predje na viši nivo. No,moje pitanje je upravo vezano za hidrataciju…Znam da je svakodnevni unos tečnosti neophodan kao prevencija prvenstveno od stvaranja peska,a kasnije i konkremenata u bubrezima,ali ja jednostavno nikada nisam bila taj tip osobe koja je pila vodu svaki dan…dešava mi se da za 3-4 dana popijem samo jednu čašu vode,a nekada ni toliko. Ne mogu da kažem da nisam pokušavala…jesam…ali bih se nakon unosa malo veće količine osećala naduvano,osećala bih se kao bure. Pa me zanima,pošto sam dugogodišnji konzument,mogu reći i blagi zavisnik od kafe i čaja,da li takav ,,oblik“ tečnosi može da zameni oblik vode,jer mi se ona zaista ne trazi,pa ni nakon nekog jačeg treninga,pa ni nakon slanog obroka. I naravno zanima me da li bi i sam hydrostar donekle mogao da se računa kao tečnost koja prevenira pesak i konkremente? I da…još samo ovo… Kakvo mišljenje imate o surutki,jer sam počela redovno da je pijem posle treninga,jer me zaista okrepljuje i da li više savetujete kupovnu,tečnu surutku ili surutku u prahu? I da li tečnost treba unositi i tokom i po završetku treninga ili samo po završetku,jer su mi neki atletičari rekli da oni ne piju vodu u toku treninga,jer tako pokreću metabolizam,već da je sam malo promućkaju u ustima ,pa ispljunu…Koliko je to tačno?
  Unapred zahvalna,
  Nevena

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   Prema preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane, preporučeni dnevni unos vode za odrasle muškarce (preko 19 godina) je 2,5 litra a za žene 2,0 litra. Pri tome 20-30% te količine je obično voda koju unesemo putem hrane, odnosno voća i povrća, a 70-80% je ona količina koju unesemo putem različitih vrsta tečnosti koje nužno ne moraju biti samo i isključivo čista voda. Sve to što vi pijete dolazi u obzir i možete se na taj način hidrirati tokom dana. Hydrostar dolazi u obzir onda kada ste fizički aktivni odnosno kada trenirate. Prema preporukama Američkog koledža sportske medicine (ACSM)iz 2007. godine da biste bili dobro hidrirani i da biste izbegli simptome dehidracije potrebno je da pijete sportsko piće: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i konačno, nakon treninga ili trke, kako biste se adekvatno rehidrirali potrebno je da popijete 1,5 l tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase. Potrebno je razviti svoj plan za unos tečnosti tokom treninga i takmičenja. Ovo bi trebalo zasnovati na nekoliko važnih informacija: koja je količina tečnosti izgubljena putem znoja, mogućnosti za pijenjem i individualnog osećaja žeđi.

 38. Predrag Kostic kaže:

  Koliko je dobar hidrostar za mlade sportiste?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Hydrostar je kao sportsko piće koje možemo preporučiti fizički aktivnoj populaciji uključujući i mlade sportiste. U slučaju mladih sportista doziranje je drugačije u odnosu na stariju populaciju. Naučni radovi kazu da deca i mladi mogu da koriste sportsko piće.
   Americka akademija za pedijatriju kaže da deca treba da budu dobro hidrirana pre početka fizičke aktivnosti. Takođe kaže da tokom fizičke aktivnosti fizički aktivna deca težine 40 kilograma mogu da piju sportsko piće i to 150 ml na svaki 20 minuta fizičke aktivnosti. Za decu/adolescente koja imaju 60 kilograma preporuka je 250 ml na svakih 20 minuta fizičke aktivnosti.

 39. Predrag Milosevic kaže:

  Koliko je važna hidratacija u hladnom periodu?
  Ja koristim obavezno hydrostar napitak pre i posle trčanja u letnjem periodu i veoma mi prija i bolje se osećam. Sve ovo važi za leto. Kako dođu hladniji dani slabije praktikujem, pa me zanima odgovor na pitanje sa početka…
  Hvala na odgovoru…

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   hidracije je jednako važna kako u toplom tako i u hladnom periodu godine. Svakako je pohvalno to što već koristitte sportsko piće za rehidraciju tokom letnjeg perioda. Bilo bi dobro da tokom hladnog perioda pre i posle treninga izmerite telesnu težinu i tako utvrdite koja je to količina tečnosti koju ste izgubili putem znoja, tako ćete znati koliko tečnosti treba da unesete. To će verovatno biti manje nego tokom leta ali je važno da se hidrirate i tokom hladnog perioda godine.

 40. Zoran Marković kaže:

  Poštovana gospođo, imam pedeset tri godine i tokom 2013. godine istrčao sam tri polumaratona. Ove godine sam pojačao pripreme jer želim da istrčim maraton u Beogradu. Problem sa kojim sam se suočio tiče se grčeva u nogama. Naime, prilikom jednog treninga dužine snažan bol me je sprečio da istrčim planiranu deonicu. Napominjem da redovno koristim šumeće tablete magnezijuma. Zanima me vaše mišljenje: da li do maratona da pojačam hidrataciju vodom ili bi u obzir došao neki drugi napitak. Naravno, ovo me interesuje da bih maratonsku trku krajem aprila završio bez problema u vezi sa grčevima. Unapred hvala. S poštovanjem, Zoran.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   izvinite što ste do sada čekali na odgovor ali se nadam da ste u medjuvremenu čitali moje tekstove na trčanje.rs i dobili neke od odgovora.
   Smatra se da 95% grčeva potiče od dehidriranosti. Ja bih Vam u svakom slučaju preporučila da pijete sportsko piće. Voda je dobar izbor samo prvih 30-40 minuta od početka treninga. Nakon toga treba piti sportsko piće. Preporuka za dugoprugaše da 2 sata pre trke popiju 500ml tečnosti, tokom trke bi trebalo da pijete 400-800 ml sportskog pića na sat vremena trčanja. U zavisnosti od toga da li je vaš ritam trčanja brži i temperatura spoljašnje sredine veća vaš unos bi trebao biti bliže 800 ml odnosno ako trčite sporije i temperatura spoljašnje sredine je niža tada bi vaš unos trebao biti manji, odnosno bliži unosu od 400 ml na sat vremena.

 41. Mladen Sovilj kaže:

  Da li je Hydrostar napitak idelan za težak mamurluk, obzirom na elektrolite koje sadrži??
  Ja volim da trčim, ali što bismo se lagali, volim nekad i da popijem preko mere.

  Unapred zahvalan,
  Mladen Sovilj

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Hydrostar je sportsko piće te ga stoga ne bih preporučila kao piće za mamurluk.

 42. Nikola Rudan kaže:

  Koliko vode je preporučeno piti u toku jednog dana?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Prema preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane, preporučeni dnevni unos vode za odrasle muškarce (preko 19 godina) je 2,5 litra a za žene 2,0 litra. Pri tome 20-30% te količine je obično voda koju unesemo putem hrane, odnosno voća i povrća, a 70-80% je ona količina koju unesemo putem različitih vrsta tečnosti koje nužno ne moraju biti samo i isključivo čista voda. Prema istim preporukama dnevni unos vode za adolescente se kreće u opsegu od 2,1 litra za dečake i 1,9 litra za devojčice. Ovo je, praktično količina tečnosti koju je potrebno uneti za normalno dnevno funkcionisanje gde je voda kao takva dovoljna.

 43. Ana Nikolov kaže:

  Interesuje me da li trudnice i dojilje mogu da koriste hydrostar?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   nema razloga da trudnice i dojilje piju hydrostar. Hydrostar je sportsko piće koje se pije onda kada fizička aktivnost traje duže od 30-40 minuta.

 44. Milos Radenovic kaže:

  Poštovana dr Milice interesuje me koliko hydrostar pomaže rekreativcu koji se bavi trčanjem, i da li je klinički ispitan suplement?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Hydrostar je sportsko piće koje u svom sastavu sadrži ugljene hidrate koji Vam daju dodatnu energiju tokom fizičke aktivnosti, sadrži takođe i elektorlite (natrijum, kalijum i magnezijum) sa kojima nadoknađujete izgubljene elektrolite koji su Vam neophodni za održavanje elektorlitnog balansa u organizmu. Hydrostar je testiran i doping free suplement.

 45. Mario Miljanic kaže:

  Da li hidracija utiče na gubitak telesne mase, i kako da poboljšamo hidraciju i jačanje mišića, tetiva i samog organizma.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   dehidracija utiče na gubitak telesne mase. Unošenjem dovoljne količine adekvatne tečnosti ostvarićete optimalnu hidraciju.
   Ja bih Vam za adekvatnu hidraciju tokom fizičke aktivnosti preporučila sportsko piće.

 46. Aleksandar kaže:

  Koliko je vode potrebno uneti u organizam tokom jednočasovnog treninga?

 47. Milan kaže:

  Postovana,
  Hteo bih da prepesacim oko 100 km na fruskogorskom maratonu za oko 33h ,pa sam hteo da Vas pitam sledece
  posto bi to bilo aktivno i konstantno kretanje ili aktivnost ,da li pijenje Hydrostara moze biti stetno ,posto bih ga popio oko litar na svakih sat vremena ,mislim pitanje je da li moze doci do kakvih kontraindikacija od prevelike upotrebe,da li da smanjim unosenje napitka ili da pijem vodu pa napitak…. Inace star sam 43 godine i imam oko 84 kg
  Pozdrav i hvala unapred na odgovoru

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,

   preporučila bih Vam da pijete 400 ml Hydrostar sportskog pića i 400ml vode na sat vremena fizičke aktivnosti. Svakako bih Vas molila da pratite svoj organizam tokom tih 100km i da ukoliko budete žedni unesete i veću količinu vode od ove koju sam Vam preporučila ili obrnuto ukoliko vidite da neke deonice prelazite lakše sa manje napora i manjim intenzitetom znojenja možete ovu količinu vode smanjiti.

 48. mister x kaže:

  Da li osobe sa duboko venskom trombozom smeju da koriste Hydrostar ??

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   osobe sa dubokom venskom trombozom mogu da koriste Hydrostar. Samo još jednom da Vas podsetim da je Hydrostar sportsko piće i možete ga piti kao sredstvo za rehidraciju pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti koja traje duže od 30-40 minuta.

 49. Sinisa kaže:

  Dobar dan zanima me kako je najbolje upotrebljavati HIDROSTAR za vreme maratona.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   u situaciji da ste maratonsku trku započeli dobro hidrirani, što bi značilo da ste tokom 2 sata pre trke popili 500ml tečnosti, tokom trke bi trebalo da pijete 400-800 ml hydrostara na sat vremena. U zavisnosti od toga da li vam je ritam brži i temperatura spoljašnje sredine veća vaš unos bi trebao biti bliže 800 ml ili ukoliko vam je ritam sporiji i temperatura spoljašnje sredine niža kada bi vaš unos trebao biti bliži unosu od 400 ml na sat vremena.
   Veoma je značajno da pratite svoj organizam dok trenirate, da proverite koja je to količina tečnosti koju izgubite tako što ćete izmeriti telesnu težinu pre i posle trčanja i tako znati koju količinu tečnosti treba da unesete tokom trke.

 50. Laslo Tertei kaže:

  Poštovani!
  Ja bavim se sa Zumba Fitnessom,i pijem Supradin vitamin tablete mogu i to zajedno da pijem ili samo ovo ili supradin?
  Hvala unapred
  POzdrav

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Postovani,
   možete piti i jedan i drugi preparat. Nema opasnosti od prekoračenja doze niti od toga da efekat hydrostara bude izmenjen.
   Molim Vas da Hydrostar pijete prema propisanim dozama na poleđini preparata.

 51. Marko kaže:

  Aktivno se bavim fudbalom, igram u Omladinskoj ligi Srbije, interesuje me kako može da mi pomogne Hydrostar i kako može da mi odmogne…

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Hydrostar je sportsko piće koje u sebi sadrži prema preporukama Američkog kongresa sportske medicine idealnu količinu elektrolita i ugljenih hidrata. Prilikom napornih treninga i utakmica gubite velike količine elektrolita koje treba da nadoknadite jer ćete u suprotnom biti dehidrirani što će se negativno odraziti na vašu sportsku sposobnost. Hydrostar će Vam pomoći da nadoknadite izgubljene elektrolite a ugljeni hidrati će Vam pomoći da dobijete neophodnu energije tokom fizičke aktivnosti. Hydrostar ne može da Vam odmogne tokom fizičke aktivnosti ukoliko ga pijete kako je propisano na poleđini preparata.

 52. Aleksandra kaže:

  Ovo je u stvari Orosal 65 sa dodatom aromom. 😀

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   hydrostar je sportsko piće i po sastavu i količini različitih elektorolita se razlikuje od orosala.
   Rehydrosal je piće koje je po svom sastavu i doziranju slično orosalu.

 53. Sanja kaže:

  Postovana, da li hydrostar smeju da koriste stariji od 40 godina? Imam 43 god,ovog meseca sam počela da se bavim trening spinning i pilates. I nemam nikakvih zdravstvenih problema. Samo sam popustila i ugojila do 64kg,pa meni treba da mi bude bolje. Jel štetno?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovana,
   možete da koristite Hydrostar bez obzira na Vase godine.
   Hydrostar možete da počnete da pijete 30 minuta od početka treninga. Pijete 150 do 250 ml na svakih 15-20 minuta fizičke aktivnosti.
   Hydrostar će Vam dati dodatnu energiju i nadoknaditi eletrolite izgubljene putem znoja.

 54. Alek Kg92 kaže:

  Ni sam bio aktivan skoro dve godine, i nabacio sam dosta masnih naslaga, u predelu stomaka, grudi, prepuna, krenuo sam sa svakodnevnim trcanjem po 30-45minuta. I primetio sam da nemam energije, sta da uzimam uz Hidrostar? Da to poboljsam.

 55. Lazar Nesic kaže:

  Postovana, da li hydrostar smeju da koriste mladji od 18 godina?
  Treniram u teretani i nemam nikakvih zdravstvenih problema.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Postovani,
   naucni radovi kazu da deca i mladi mogu da koriste sportsko piće.
   Americka akademija za pedijatriju kaže da deca treba da budu dobro hidrirana pre početka fizičke aktivnosti. Takođe kaže da tokom fizičke aktivnosti fizički aktivna deca težine 40 kilograma mogu da piju sportsko piće i to 150 ml na svaki 20 minuta fizičke aktivnosti. Za decu/adolescente koja imaju 60 kilograma preporuka je 250 ml na svakih 20 minuta fizičke aktivnosti.

 56. Tatjana kaže:

  Postovani,
  Da li moze Hydrostar da se koristi kao zamena za Orosal. U apoteci su mi rekli da je to zamena, a na vesem sajtu nisam pronasla takav podatak.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Postovana, hydrostar je sportsko piće i može se koristiti samo u svrhu hidriranja fizički aktivne populacije pre, u toku i nakon fizičke aktivnosti.
   Umesto orosala možete koristiti Rehydrosal.
   Rehydrosal je namenjen za pripremu rastvora koji se koristi kod lake i srednje teške dehidracije organizma usled dijareje, opekotina i povraćanja. Preporučuje se u prevenciji dehidracije i održavanju hidracije kod odojčadi, dece i odraslih i u svim drugim stanjima koja su praćena povećanim potrebama za vodom i elektrolitima (priprema bolesnika za rendgenska i endoskopska ispitivanja debelog creva). Rehydrosal ima prijatan ukus banane.

 57. Dragan kaže:

  Imam 14 god, bavim se sportom, da li smem uzimati hydro star?

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   Sportsko piće se koristi onda kada vaša fizička aktivnost traje duže od 30-40 minuta.
   Sportisti vrlo lako mogu da provere kakvo je stanje njihove hidriranosti i da li treba da preduzmu korake kako bi obezbedili normalnu hidraciju svom organizmu. Jednostavnom inspekcijom urina može se utvrditi da je sportista dobro hidriran ako mu je urin svetao ili da nije dobro hidriran ako mu je urin taman.Takođe ukoliko sportista izmeri svoju telesnu težinu pre i posle fizičke aktivnosti može utvrditi koliko je tečnosti izgubio i koliko treba da nadoknadi da bi se vratio u stanje normalne hidriranosti. Ukoliko izgubi 1-2% od telesne težine sigurno se nije dobro hidrirao. Možete jednostavno da pogledate svoju majicu i ako na njoj imate belih tragova znaćete da ste izgubili veću količinu soli i da treba da unesete elektrolite.

 58. Nemanja kaže:

  Da li je štetno ako osoba ima 16 godina i pije hidro star koje posledice mogu biti, ako je štetno.

  • Dr Milica Vukašinović-Vesić kaže:

   Poštovani,
   hydrostar je sportsko piće koje može koristiti fizički aktivna populacija.
   Ukoliko trenirate i fizički ste aktivni a nemate visok krvni pritisak možete koristiti hydrostar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*