Dehidracija – kada ste dehidrirani?

Šta je to dehidracija?

ico4Dehidracija nastaje kada telo gubi više vode nego što je uneto. Dehidracija je praćena poremećajem balansa elektrolita, naročito koncentracije natrijam i kalijuma.

U normalnim okolnostima telo gubi i mora svakodnevno da zameni oko 2-3 litra tečnosti. Tečnost se normalno gubi disanjem, mokrenjem, defekacijom i znojenjem i taj gubitak mora da se nadoknadi adekvatnim unosom. Ukoliko se izgubljena voda ne zameni telo može da pretrpi ozbiljne posledice. Organizam je sposoban da prati količinu tečnosti koja mu je potrebna da bi normalno funkcionisao tako što:

 • Mehanizam žeđi signalizira telu da treba da pije tečnost onda kada se sadržaj vode u orgnizmu smanjuje.
 • Hormonski sistem uključujući antidiuretski hormon smanjuje izlučivanje vode putem urina onda kada je telu potrebno da sačuva vodu.
Dehidracija
Hydrostar je nezamenljiv kao sportski napitak protiv dehidracije

ico5Unos tečnosti i gubitak variraju ali se podudaraju sa manje od 0,1% zahvaljujući procesima homeostaze. Ukoliko se ne nadoknadi izgubljena količina tečnosti i elektrolita može doći do dehidriranosti.

Dehidracija može biti izotonična, hipertonična ili hipotonična

 • Izotonična nastaje kada se voda i natrijum gube u istim količinama iz ekstracelularne tečnosti najčešće povraćanjem, prolivom ili neadekvatnim unosom. Ovaj tip dehidriranosti je načešći kod male dece.
 • Hipertonična dehidracija nastaje kada se gubi više vode nego natrijuma putem neadekvadnog unosa, preteranog znojenja, korišćenja diuretika. Karakteriše se prelaskom vode iz intracelularnog u ekstracelularni prostor.
 • Hipotonična dehidracija nastaje kada gubitak natrijama prevazilazi gubitak vode, na primer u slučajevima veliko znojenja, ili kada se gubitak elektrolita tretira samo vodom, i pri kojoj dolazi do prelaska tečnosti iz ekstracelularnog u intracelularni prostor. Ovaj tip dehidracije može da se komlpikuje sa hiponatremijom.

Kako nastaje dehidracija?

Blaga dehidracija je najčešća i nastaje ukoliko se ne pije dovoljno tečnosti tokom dana.

Najčešći uzroci dehidracije su gastrointenstinal­ni gubitak vode putem povraćanja i proliva, prekomerno mokrenje, prekomeran gubitak preko kože i pluća zbog povećanje spoljne temperature i vlažnosti kao i pojačane fizičke aktivnosti.

Posledice dehidriranosti

Na turniru u Kovilovu, ekipa Farmalogist - Hydrostar osvojila je visoko 3. mesto u konkurenciji 24 ekipe
Na turniru u Kovilovu, ekipa Farmalogist – Hydrostar osvojila je visoko 3. mesto u konkurenciji 24 ekipe

Dehidracija utiče na:

 1. termoregulatorna funkcija
  (smanjuje toleranciju na toplotu i vreme vežbanja za koje dolazi do iscrpljenosti);
 2. kardiovaskularna funkcija
  (dovodi do smanjenja udarnog volumena, ubrzava rad srca, povećava sistemsku vaskularnu rezistenciju, moguće smanjenje količine krvi koje srce obezbeđuje telu i arterijskog pritiska);
 3. mišićna funkcija
  (smanjuje perfuziju krvi, povećava temperaturu mišića, povećava nivo razgradnje glikogena i nivo laktata, javljaju se grčevi mišića);
 4. gastrointestinalna funkcija;

ico6Blaga dehidracija može dovesti do siptoma kao što su: glavobolja, slabost, vrtoglavica, umor. Simptomi umerene dehidracije su: suva usta, tromost, ubrzan rad srca, mala količina urina, nedostatak elastičnosti kože.  Ozbiljna dehidracija je opasna po život i karakteriše je žeđ, ubrzano disanje, promenjeno stanje svesti, nemanje urina.

 • Gubitak telesne tečnosti za oko 1% telesne težine obično se kompenzuje u roku od 24 sata.
 • Povećanje nivoa dehidracije sa gubitkom tečnosti kojoj odgovara 2% gubitka telesne težine može dovesti do smanjenja sposobnosti termoregulacije i do smanjenja fizičkih performansi.
 • Gubitak od 4% i više može dovesti do pada koncentracije, glavobolje, razdražljivosti, pospanosti, smanjenja mišićne snage, smanjenja vremena izdržljivosti i grčeva.
 • Gubitak telesne težine veći od 6 % dovodi do toplotnog udara, kome i smrti.

Na osnovu svih ovih podataka jasno je koliko je dehidracija ozbiljno stanje. Prema tome, dobro se rehidrirajte pre i tokom svake fizičke aktivnosti.