1230 km za 78:07:06, Ivan Puja

Ivan Puja o biciklističkoj trci Randonneurs Paris – Brest – Paris (1230 km):

Brevet svih breveta, Randonneurs Paris – Brest – Paris u dužini od 1230 km održava se na svake četiri godine, a ja sam tu rutu izvezao na bicikli za 78 sati. Najveći uspeh na Brevetu je završiti ga u predviđenom vremenu za tu distancu. Vremenski limit za ovu distancu je bio 90 sati. Ukupno 5820 učesnika iz 60 zemalja su heroji, barem u Francuskoj, čak i oni koji su odustali ili prekoračili vremenski limit, a bilo ih je 1250.

1

Za to vreme na stazi je potrebno održati telo zdravim, sitim i hidrantnim. Znam koja je preporučena količina, ali na ovakvim distancama ultramaratonci sami sebi propisuju količine. Zašto!? Najviša dnevna temperatura je bila oko 36⁰C, a noću se spuštala na 5⁰C, trebalo je naći zadovoljavajuću količinu Hydrostara. Ne ide se istim tempom i nekad su duže, a nekad kraće pauze.

Nije preterana matematika i potrebno je slušati telo. Šta se dešava noću? Noć je izuzetno naporna za vožnju bicikla. Smanjena koncentracija, slabija vidljivost i pospanost su „neprijatelji“. Kada želite da ostanete budni, postoje jednostavni načini da uspete u tome. Fizička aktivnost, ali aktivan sam non stop. Pevanje omiljene pesme, ali ni to više ne mogu. Naročito, ako vozite u grupi sa Dancima, pa vas non stop pitaju šta nije u redu. I treće je da pijete vode. Ja sam imao izbor i onda sam pio Hydrostar, voda, tečnost, budnost i hidratacija za naredni dan.

Što se tiče proteina koji morate da unosite na takvim distancama, ja sam se odlučio za Whey protein – Shape Up. Odgovara mi,izuzetan kvalitetan proizvoda je i sadrži samo prirodne amino kiseline dobijene iz 100% proteina surutke. Iako je na kontrolnim tačkama postojalo mesto za kupovinu suplemenata, ja sam se odlučio za već provereno i ono što godinama koristim. I ne vidim razlog menjati ono što je dobro i što vam odgovara.

2

Normalno je da na toj distanci vas nešto i zaboli. Mišići samo od umora, nisam imao grčeve jer sam unosio dosta tečnosti, kolena jesu od uzbrdice i znao sam za tu boljku i zato, a i zbog prevencije uvek nosim Aqua Ice, čak i na treninge.

Ova tri proizvoda koristim takoreći svakodnevno i toplo ih preporučujem svima koji se bave sportom, bilo rekreativno, amaterski ili profesionalno.

Objavljeno u Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*